![]() |
Ef 1:13-14 - Wersja do druku +- Nieprofesjonaliści (https://forum.enklawa.net) +-- Dział: Nieprofesjonalizm (https://forum.enklawa.net/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Odwyk (https://forum.enklawa.net/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Ef 1:13-14 (/showthread.php?tid=1435) |
Ef 1:13-14 - Wojciech Apel - 2018-04-19 Wykonam na tym tekście cztery operacje: #1. Szukanie słów Na początek wyszukuję wszystkie słowa opisujące czynności. Pogrubiam je wszystkie, numeruje w indeksach (1) a te najważniejsze wg mnie dodatkowo podkreślam:
Cytat: #2. Analiza słów Teraz wypisze tu wszystkie słowa opisujące czynności:
A teraz próbuję to poukładać chronologicznie:
A na koniec pytania, aby sprawdzić jak się to ma do mojego życia? To ważne pytania.
RE: Ef 1:13-14 - Gerald - 2018-05-03 A czemu wyszukujesz i analizujesz te słowa, które przytoczyłeś? A nie inne? Nie wiem, nie znam się Tylko pytam Jest tam wiele więcej słów, którym można poświęcić chwilkę ![]() Czy wielbimy Boga dla czynności? Pewnie też Jak zwykle na przekór, przy tego typu schematowym rozważaniom Podkreślę wyrazy ważne dla mnie, słowa, których użyłeś, ale nie przytoczyłeś, nie wiedzieć czemu przy rozbiórce na części pierwsze posługując się tylko i wyłącznie czynnościami..Jakby zabrzmiały inne wersety, gdyby oprzeć się tylko na czynnościach? A może w innych wersach obowiązują inne zasady? Jak myślisz? Przytaczam wyrażenia ISTOTNE, dla mnie ![]() Chrystusie , nadzieję, słowo prawdy ewangelię w nim też zostaliście... Duchem Świętym... naszego dziedzictwa, jego chwały. Moim zdanie ważniejsze jest to że w Chrystusie i daje nadzieję i słowo prawdy i ewangelię, że my w nim Duchem Świętym i że to nasze dziedzictwo, na Jego chwałę. Amen generalnie wychodzi na jedno Ahmm. Twoje brzmi mądrzej i bardziej przemyślanie i bardziej na topie i jeszcze pastor Zaręba, lokowanie produktu czy coś? ![]() Buziak A tak przy okazji Wojciechu Jezus i Maria byli Żydami. Pamiętam Cię ze zjazdu u Eli. Co myślisz o Żydach? Pytanie poza konkursem ![]() O czym mówisz młodym ludziom na spotkaniach? A może wiara polega na tym, aby starać się akceptować innych mimo tego, że popełnia się błędy? Hmm, kto ich nie popełnia ma kamyczki, a nawet głazy A tak przy okazji. Jezus nie wziąłby nas na apostołów. Nie łudźcie się. Moglibyśmy liczyć na psy spod stołu, które okruchy skubią Jak komuś się wydaje, że może liczyć na coś innego to się myli I jak kobieta kananejska potrzebujemy więcej wiary niż przeciętny Piotr Dużo więcej I wiara to nie są roztrząsania wersetu przez rok, choć Wojtek więcej robi niż gada I dobrze Na szczęście z powodu wieku w ciągu roku jeszcze nie umarł.... Hmm. Ale jak każdy w ciągu roku możemy se zejść. Czy warto tracić czas na rozkminianie czasowników? Nie wiem, nie znam się I tu bezkrytycznie zgadzam się z właścicielem portalu Mniej gadać, a więcej zapierda... Robić znaczy. To jest ważne Bo z roboty będziemy rozliczani, a nie z morza słów... powiedział ten, co mało gada RE: Ef 1:13-14 - Przemeks - 2018-05-03 (2018-05-03, 04:28 AM)Gerald napisał(a): A tak przy okazji. Jezus nie wziąłby nas na apostołów. Skoro Jezus nie chce nas na Apostołów, to może lepiej zgodnie z wyznaczoną dla nas rolą jeść okruszyny spod stołu? Trochę zapachniało mi tutaj kultem pracy... . A przecież Jezus mówił do Apostołów, żeby szli i głosili. A propos - uważasz, że to polecenie skierowane jest tylko do nich, czy także chrześcijan, którzy Apostołami nie są? RE: Ef 1:13-14 - Gerald - 2018-05-03 (2018-05-03, 08:04 AM)Przemeks napisał(a): Skoro Jezus nie chce nas na Apostołów, to może lepiej zgodnie z wyznaczoną dla nas rolą jeść okruszyny spod stołu? Też tak myślę że lepiej, o czym świadczy przykład Kananejki Praca ma różne wymiary przecież. Pójście i głoszenie to też praca w dodatku niewdzięczna bo mało kto chce słuchać. Cytat:A propos - uważasz, że to polecenie skierowane jest tylko do nich, czy także chrześcijan, którzy Apostołami nie są?Uważam, że to jest skierowane do wszystkich chrześcijan. I nawet uważam, że to powinno być główne zadanie chrześcijan, aby opowiadać Ewangelię. Zwłaszcza swoją postawą. A czy to się udaje to zupełnie inna historia, ale próbować trzeba, może się w końcu uda ![]() RE: Ef 1:13-14 - Wojciech Apel - 2018-05-04 (2018-05-03, 04:28 AM)Gerald napisał(a): A czemu wyszukujesz i analizujesz te słowa, które przytoczyłeś? A nie inne? Innymi słowami zajmę się innym razem. Tym razem zainteresowała mnie dynamika zdarzeń, ich kolejność, następstwo, przyczyny i skutki. Cytat:A tak przy okazji Wojciechu Tak w jednym zdaniu to mogę napisać, że Żydzi są. Każde zdanie więcej generować będzie kolejne zdanie, i zdanie..... nic więc więcej nie napiszę, bo jest poza tematem. Cytat:Hmm. Ale jak każdy w ciągu roku możemy se zejść. Możemy..... proponuję czwartek 24 maja w Krakowie, a w Katowicach możemy częściej, bo wtorki o 18.oo to nasza godzina. W. RE: Ef 1:13-14 - Gerald - 2018-05-05 Cytat:Gerald napisał(a): Cytat:Wojciech Apel napisałFajnie. Będziemy z niecierpliwością czekać kolejny rok ![]() Choć mam nadzieję, że jednak opublikujesz szybciej. Ja ciągle jestem pełen podziwu ile chrześcijanie mogą wykrzesać wartości z jednego wersetu. Cytat:A tak przy okazji Wojciechu Cytat:Wojciech Apel napisałI owszem Żydzi są, a w tym wersecie powołujesz się na Żyda. To jednak chyba w temacie. Co prawda nie rozważań, ile podejścia. Cytat:Gerald Cytat:Wojciech Apel napisałDoceniam dowcip, a raczej poczucie humoru. A tak a'propos, Twoim zdaniem, Eliahu jako broniący Boga, bogobojny Żyd, gdzie zawędruje po śmierci? Co Twoim zdaniem będzie kryterium? Upraszam o prostą odpowiedż. Kto ma większą szansę Twoim zdaniem większą szansę na zbawienie? Wielbiący Boga Żyd czy chrześcijanin. Pytam, bo cenię Twoją opinię. A cenię bo dużo więcej robisz niż mówisz RE: Ef 1:13-14 - Wojciech Apel - 2018-05-08 (2018-05-05, 10:21 PM)Gerald napisał(a): (...) Przecież to proste jak drut. Nie wydaje mi się, żeby fakt bycia Żydem, bronienia Boga, bogobojność, wielbienie Boga wpływały na szansę zbawienia. Zbawienie, czyli wyciągnięcie z konsekwencji grzechu dokonuje się, z łaski Boga, przez wiarę, na podstawie dzieła Mesjasza, który..... nie chce mi się tu wypisywać żadnej teologii, bo jest to jasno i prosto w Piśmie zapisane. Albo ktoś słucha słów Mesjasza i wierzy temu, który Go posłał, i nie idzie na sąd, ale już ma życie wieczne gdyż ze śmierci przeszedł do życia, albo i idzie na sąd gdzie sprawiedliwie będzie sądzony. Ja się na sąd nie wybieram, a o innych się nie wypowiadam, choć każdemu staram się mówić: pojednaj się z Bogiem, dlaczego masz umierać! RE: Ef 1:13-14 - Gerald - 2018-05-09 (2018-05-08, 05:46 PM)Wojciech Apel napisał(a): Przecież to proste jak drut. Niby proste jak drut, ale jest masa rozbieżnych opinii. Niektórzy uważają, że ten kto nie przyjmie Jezusa, będzie po prostu potępiony.... Też uważam, że ten drut jest prosty Dzięki za odpowiedź. Prostą |