![]() |
Upominać, nie upominać, jak upominać, aby nie zabijać słowem? Oto jest pytanie - Wersja do druku +- Nieprofesjonaliści (https://forum.enklawa.net) +-- Dział: Nieprofesjonalizm (https://forum.enklawa.net/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Jak żyć (https://forum.enklawa.net/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Upominać, nie upominać, jak upominać, aby nie zabijać słowem? Oto jest pytanie (/showthread.php?tid=160) Strony:
1
2
|
RE: Upominać, nie upominać, jak upominać, aby nie zabijać? Oto jest pytanie - Eliahu - 2016-03-15 @Konq A ja myślę, że czasem to jest dobry uczynek być hipokrytą. Np. - czy uważasz, że wpadanie w gniew jest złe czy dobre? Czy można upomninać kogoś kto wpada w gniew? Ja mówię, że można. Nawet jeśli sam też czasem wpadasz w gniew. Czy to hipokryzja? Pewnie tak. Tródno. RE: Upominać, nie upominać, jak upominać, aby nie zabijać? Oto jest pytanie - Konq - 2016-03-15 (2016-03-15, 12:10 AM)Eliahu napisał(a): @Konq Po prostu nie potrafię się doszukać zalet wpadania w gniew. RE: Upominać, nie upominać, jak upominać, aby nie zabijać? Oto jest pytanie - Gerald - 2016-03-15 @ Konq, dopiero się domyśliłem skąd się wzięło Twoje rozważanie na temat zabijania. Mało domyślny jestem. Mój błąd w tytule, nie doprecyzowałem, ale już poprawiłem. Ja uważam, że publiczne upominanie robi ludziom dużą krzywdę, a nie od tego jestem, jako chrześcijanin. Cytat:Konq Nie ma zalet, jest tylko moralniak, jestem gniewoszem, i ja to wiem. Cytat:@Koniq Ty nie musisz się ograniczać w niczym, ja muszę, jako chrześcijanin. Złota zasada może obowiązywać wszystkich, ale ja przed złotą zasadą mam, jako chrześcijanin jeszcze bardziej złotą zasadę, pierwszą i najważniejszą: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. Mateusza 22 Taka różnica. I ta miłość do Pana Boga mego w moim przekonaniu polega na posłuszeństwie, a aby słuchać muszę wykonywać Testament zawarty w Piśmie. Tak to widzę. Cytat:@Konq Moim zdaniem trzeba reagować, kwestia i pytanie, jak? Zwracać mu uwagę podczas mszy czy iść do niego na plebanię i powiedzieć mu w cztery oczy, co się myśli. Cytat:@Koniq Wszyscy jesteśmy hipokrytami. Bez wyjątków i nie ma co się za bardzo oszukiwać, a lepiej sobie to po prostu uświadomić i jakoś tego starać się unikać. Cytat:@Konq Nom, też uważam, że wyróżnienie, choć niczym, ni cholery sobie nie zasłużyłem na tak cudne wyróżnienie,mam je z łaski Boga mego. Taki jest mój Bóg, a co! Darmo rozdaje wyróżnienia ![]() Bratem jest ten, kto wierzy, że: W tym objawiła się miłość Boga ku nam, że zesłał Syna swego Jednorodzonego na świat, abyśmy życie mieli dzięki Niemu. 10 W tym przejawia się miłość, że nie my umiłowaliśmy Boga, ale że On sam nas umiłował i posłał Syna swojego jako ofiarę przebłagalną za nasze grzechy. 11 Umiłowani, jeśli Bóg tak nas umiłował,to i my winniśmy się wzajemnie miłować. 12 Nikt nigdy Boga nie oglądał. Jeżeli miłujemy się wzajemnie, Bóg trwa w nas i miłość ku Niemu jest w nas doskonała. 13 Poznajemy, że my trwamy w Nim, a On w nas, bo udzielił nam ze swego Ducha. 14 My także widzieliśmy i świadczymy, że Ojciec zesłał Syna jako Zbawiciela świata. 15 Jeśli kto wyznaje, że Jezus jest Synem Bożym, to Bóg trwa w nim, a on w Bogu. 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim. 17 Przez to miłość osiąga w nas kres doskonałości, że mamy pełną ufność na dzień sądu, ponieważ tak, jak On jest [w niebie], i my jesteśmy na tym świecie. 18 W miłości nie ma lęku, lecz doskonała miłość usuwa lęk, ponieważ lęk kojarzy się z karą. Ten zaś, kto się lęka, nie wydoskonalił się w miłości. 1 List Jana 4 Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. 10 Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia. List do Rzymian 10 Tak mniej więcej wyglądają warunki zostania "bratem" ![]() Reflektujesz? ![]() Cytat:@KonqPewnie, że nie zawinił i to nie jest kwestia zaufania. Kościół Chrystusa to rodzina i wszyscy jesteśmy braćmi, jeśli jesteśmy chrystusowi. Warunek adopcji przedstawiłem wyżej ![]() Cytat:@KonqTy sobie możesz mnie upominać, jak chcesz, kiedy chcesz i ile chcesz, Twoja sprawa ![]() ![]() ![]() A ja Ciebie? Hmmm, a ja Ciebie wg zasad ![]() |