(2016-05-26, 11:06 AM)Powała napisał(a):(2016-05-26, 02:03 AM)Gerald napisał(a): A w sumie to chyba obciach dla chrześcijan, takich jak ja. Ni cholery nie potrafią wytłumaczyć
Uważasz, że nie ma bardzo mądrych chrześcijan? Są. I od wieków nie potrafią przekonać.
Nie potrafią, bo do chrześcijaństwa nie da się przekonać. W to trzeba uwierzyć. A wierzący Żyd nie uwierzy w chrześcijaństwo bo mu nie wolno.
To nie kwestia przekonywania, ale kwestia choć próby zrozumienia, a przede wszystkim kwestia nie wygłaszania stwierdzeń, które są nieprawdziwe
Ja nie wygłaszam tez na temat Judaizmu bo się na nim nie znam
I dobrze byłoby, jakby Żyd nie wygłaszał tez o czymś, o czym nie ma pojęcia, bo nie chce mieć pojęcia
Podałem cytat, który jednoznacznie mówi, że Jezus nie przyszedł tylko do Żydów i Eliahu dyskutując o chrześcijaństwie powinien ten fragment znać. Albo nie zna, albo ignoruje. W obydwu przypadkach niedobrze to wygląda, jak dla mnie
Jezus przyszedł najpierw do Żydów z racji ich wybrania przez Boga.
Ja nie mówię, że Eliahu ma uwierzyć, ja mówię, żeby mieć choć trochę obiektywizmu w krytykowaniu i swoich stwierdzeniach.
Powała
Cytat:Nie znam bardziej powszechnej głupoty na świecie niż poświęcenie życia swoim mrzonkom. Rozejrzyj się.Tak? A podasz jakieś przykłady, gdzie człowiek daje się zabić za swoje przekonania? Tylko nie rzucaj islamistami. Oni się zabijają sami
Ale znam większą głupotę: Poświęcenie swojego życia w imię czyichś mrzonek.
Wybacz Piptupitu za dygresje, ale forum to żywy twór i mam nadzieję, że zaraz skończymy, a jak nie, to po rozmowie może się uda usunąć niepotrzebne posty za zgodą stron